Wat is het vraagstuk?
Verbeteren met betrekking tot veiligheid is een uitdaging. Veel zaken zijn in de loop van de jaren geregeld, georganiseerd en in systemen en procedures vastgelegd. Maar om veilig werken te verbeteren, gaat het vooral om gedrag. Hoe maken mensen gebruik van de mogelijkheden om veilig te werken? En worden de juiste keuzes gemaakt op het moment dat het net even anders gaat dan voorzien? Veilig werken moet van binnenuit komen, een intrinsieke motivatie om scherp te blijven bij jezelf en je collega’s in een sfeer waar dat kan en wordt gewaardeerd. En hoe stimuleer je dat gedrag?
Hoe kunnen wij daarbij helpen?
Dat kan met een eerste kleine stap tot aan een compleet programma met verschillende stappen gecombineerd. Het nemen van een eerste stap vinden wij altijd de moeite waard. Met een programma kun je ervoor zorgen dat de losse stappen elkaar versterken.
Met onze toolkit werken we aan bewustwording en laat je teams bepalen waar ze staan. Met een SimWall wordt de boodschap van en de informatie rond het programma visueel en overzichtelijk gemaakt voor iedereen. Deze blijft ook staan, zodat de geleerde informatie ook zichtbaar blijft. In een veiligheidssimulatie ervaren medewerkers hoe het is om te kiezen en het gesprek met elkaar daarover aan te gaan. Met interactieve risicosessies worden medewerkers duidelijk betrokken bij de veiligheidsrisico’s en wordt het nemen van eigenaarschap gestimuleerd.
In onze toolkit zitten 4 verschillende werkopdrachten waarmee teams zelfstandig veiligheid, de veiligheidscultuur en gedrag kunnen bespreken en verdiepen. De opdrachten zijn laagdrempelig en duren van een paar minuten tot een uur. Ze bieden een structuur om snel het juiste gesprek te voeren en maken het de deelnemers makkelijk om mee te doen. Iedereen kan meedoen en ieders input heeft evenveel invloed. De opdrachten kunnen op verschillende manieren worden toegepast zodat je telkens wat anders kunt doen, zo kun je er als team maanden mee vooruit. Welke opdrachten voor jullie passend zijn bepalen we samen, deze toolkit wordt op maat samengesteld.
Met de SimWall maak je veiligheid visueel en tastbaar. Met de inrichting van deze wand wordt de veiligheidsboodschap in een oogopslag visueel gemaakt. Het werken met de SimWall maakt interactie ook mogelijk. Doe een kleine sessie met de SimWall rondom stellingen waarbij deelnemers ‘Eens’ of ‘Oneens’ elementen op de wand plakken. Integreer een touchscreen zodat video’s kunnen worden getoond. Plaats PBM’s op de wand zodat mensen ze eens in de hand kunnen hebben. Een SimWall trekt de aandacht. Vanwege de flexibiliteit van de SimWall zijn onderdelen eenvoudig en makkelijk te wisselen en veranderen zodat de SimWall blijft ‘leven’.
En met de Safety SimWall app is de informatie ook nog makkelijk terug te zien.
Naast een vast communicatiemiddel is de SimWall zeer geschikt om te gebruiken in veiligheidsworkshops. Laat medewerkers hun bijdrage rondom het thema visualiseren en met elkaar bespreken. Met een aantal vaste veiligheidsboodschappen permanent in beeld worden deelnemers geholpen bij hoe het ook al weer zat. En voor de begeleider is het ook handig om de structuur en aandachtspunten van de workshop gepresenteerd te hebben op de SimWall.
Met een veiligheidssimulatie kunnen deelnemers ervaren hoe het is om keuzes te maken t.a.v. veiligheid en de consequenties ervan te zien. Deelnemers maken afwegingen tussen hoe hard er wordt gewerkt aan het operationele resultaat en hoe hard er wordt gewerkt aan veiligheid. Daarbij treden er tijdens de simulatie onverwachte gebeurtenissen op waar op ingespeeld moet worden.. De veiligheidssimulatie wordt herkenbaar gemaakt op de eigen organisatie en het werkproces, ook jullie eigen risico’s kunnen erin verwerkt worden. Deelnemers herkennen zich in wat er gebeurt, en dat maakt de vertaalslag van de ervaring in de simulatie naar het gedrag in de praktijk makkelijk.
Risico inventarisaties en evaluaties (RI&E) zijn natuurlijk altijd belangrijk. Maar is iedereen goed op de hoogte van deze risico’s en de maatregelen? Ook hierbij is het van belang dat medewerkers risico’s herkennen en begrijpen welke maatregelen genomen zijn en kunnen worden. Het je eigen maken van deze risico’s is waar het om gaat. Met een ‘betrokkenheid & eigenaarschap’-sessie zorg je ervoor dat deelnemers de risico’s doorleven. In zo’n sessie zorgt een opbouwende structuur ervoor dat deelnemers met focus naar de risico’s kijken op basis van keuzes die tijdens de sessie maken. En deze eigen keuzes leiden tot eigenaarschap.