Hoe kunnen wij u daarbij helpen?
Wij vinden dat Risicomanagement gericht moet zijn op het nemen van de beste beslissingen om wel of niet iets aan een specifiek risico te doen. Om dit goed te kunnen moet je van risico’s eerst vergelijkbare appels maken en deze op eenduidige invalshoeken met elkaar kunnen vergelijken. Maar uiteindelijk gaat het erom welke acties uw organisatie kan nemen die ook daadwerkelijk bijdragen aan het beheersen van het risico
Hiervoor kunnen we verschillende stappen zetten. Met een kleine stap kun je hierin vaak al veel bereiken, en wanneer je de stappen combineert in een programma aanpak versterken deze stappen elkaar.
Dit loopt uiteen van het meenemen van uw medewerkers in het belang van goed risicomanagement in de praktijk tot het bieden van risico-coaching op specifieke projecten.
In een dergelijk programma kunnen we starten met het creëren van bewustwording met het inzetten van het risicospel, waarna er voor een aantal afdelingen of projecten inventarisatie- en verificatiesessies worden georganiseerd. Vervolgens kunnen medewerkers worden opgeleid tot tot risicocoaches en kunnen risico-SimWalls worden geïmplementeerd om risicomanagement een structurele plek te geven in het bedrijf.
Keuzes, keuzes en nog eens keuzes. In dit spel hebben de deelnemers de opdracht om op een zo goed mogelijke manier de bedrijfswaarden te ontwikkelen. Dit doen ze door de risico’s die er zijn te identificeren, hier maatregelen bij te bedenken en vervolgens te kiezen welk maatregelenpakket ze het beste kunnen inzetten om zoveel mogelijke positieve impact te hebben met de middelen die ze ter beschikking hebben. Door het risicospel te spelen word je je bewust van het complexe proces, en begrijp je beter welke keuzes er gemaakt moeten worden en waarom.
Kiezen welke acties je neemt om de risico’s van je afdeling of project te beheersen is waarschijnlijk het belangrijkste onderdeel in risicomanagement. Om dit goed te kunnen doen heeft u eerst een goed overzicht nodig van de risico’s en hun prioriteit. Vervolgens moeten er maatregelen worden bedacht die bijdragen aan de matiging van de risico’s. Hierbij is het van belang om niet alleen te kijken naar het effect van de maatregel, maar ook naar de haalbaarheid en de mogelijke risico’s die ontstaan bij het toepassen van de maatregel. Als je dit weet, dan kun je de beste keuzes maken.
Voor dit hele proces heeft Simpuls een stapsgewijze methode ontwikkeld die helpt bij het vullen van het risicoregister en het plan om hiermee aan de slag te gaan.
Vaak wordt een risicoregister opgesteld door een kleine groep mensen. Het is dan raadzaam om de risico’s te verifiëren met een grotere groep stakeholders. Naast het beoordelen en aanscherpen van de risico’s zelf, kijken we in deze verificatie sessie vanuit verschillende invalshoeken naar wie de beste risico- en actie-eigenaren zijn. De uitkomst van een verificatie sessie is niet alleen een beter risicoregister, maar vooral ook meer draagvlak.
Om goed overzicht te houden op de risico’s van een afdeling of project zetten we een speciale SimWall in. Hierop combineren we een aanpasbare heatmap, met een risico top. De grootste risico’s worden in meer detail beschreven. Daarnaast is er veel aandacht voor de maatregelen en acties die genomen worden op de risico’s te verminderen. Deze Simwall geeft overzicht en stelt je in staat om op een eenduidige manier over de risico’s te communiceren.