Wat is het vraagstuk?
Soms zou het handig zijn als je van tevoren wist waar je tegenaan zou lopen tijdens een project. Vaak zie je achteraf wat je beter of anders had kunnen aanpakken. Hiermee had je waarschijnlijk tijd bespaard en misschien minder weerstand ondervonden in het proces. Zou je ook een vliegende start willen maken met jouw projectteam?
Hoe kunnen wij u daarbij helpen?
Dat kan met alleen een eerste stap (vaak de bewustwording), tot aan een programma met verschillende interventies. Het nemen van een eerste stap vinden wij altijd de moeite waard. Met een programma kun je ervoor zorgen dat interventies elkaar versterken. Voor een goede kick-off gebruiken wij vaak een projectsimulatie, zo heb je het project als het ware al een keer beleefd. Met het risicospel ga je dieper in op de risico’s binnen het project en worden er ook al echt keuzes gemaakt. Nadat de risico’s en stakeholder in het project geinventariseerd zijn, zorgen we ervoor dat de projectresultaten op een structurele manier landen in de organisatie. Met de SimWall zorg je er daarna voor dat de geleerde ervaringen zichtbaar blijven, en dat mensen er langdurig actief mee aan de slag kunnen blijven.
Om een vliegende start maken met een project helpt het om een gezamenlijke ervaring te creëren waarop u samen kunt terugkijken. Met een projectsimulatie kunt u zo’n ervaring creëren op basis van de inhoud en context van uw eigen project. Dit is dus niet alleen een teamervaring, maar ook al het project een keer beleven in al zijn facetten.
Bewustwording rondom risicomanagement en stakeholdermanagement.
Keuzes, keuzes en nog eens keuzes. In dit spel hebben de deelnemers de opdracht om op een zo goed mogelijke manier de bedrijfswaarden te ontwikkelen. Dit doen ze door de risico’s die er zijn te identificeren, hier maatregelen bij te bedenken en vervolgens te kiezen welk maatregelenpakket ze het beste kunnen inzetten om zoveel mogelijke positieve impact te hebben met de middelen die ze ter beschikking hebben. Door het spelen van het risicospel krijg je inzicht in de risico’s en de keuzes die gemaakt kunnen en moeten worden.
Kiezen welke acties u neemt om de risico’s van je afdeling of project te beheersen is mogelijk het belangrijkste onderdeel in risicomanagement. Om dit goed te kunnen doen heeft u eerst een goed overzicht nodig van de risico’s en hun priotiteit. Vervolgens moeten er maatregelen worden bedacht die bijdragen aan de matiging van de risico’s. Hierbij is het van belang om niet alleen te kijken naar het effect van de maatregel, maar ook naar de haalbaarheid en de mogelijke risico’s die ontstaan bij het toepassen van de maatregel. Als u dit weet, dan kunt u goede keuzes maken.
Voor dit hele proces heeft Simpuls een stapsgewijze methode ontwikkeld die helpt bij het vullen van het risicoregister en het plan om hiermee aan de slag te gaan.
Soms wordt een risicoregister opgesteld door een kleine groep mensen. Het is dan raadzaam om de risico’s te verifiëren met een grotere groep stakeholders. Naast het beoordelen en aanscherpen van de risico’s zelf kijken we deze sessie vanuit verschillende invalshoeken wie de beste risico- en actie-eigenaren zijn. De uitkomst van een verificatie sessie is niet alleen een beter risicoregister, maar vooral ook meer draagvlak.
Overdracht van deliverables
Een belangrijk onderdeel van ieder project is om ervoor te zorgen dat de projectresultaten op een goede manier landen in de staande organisatie. Om dit op een soepele en kwalitatief goede manier te doen is een structurele afstemming noodzakelijk. Wij hebben hiervoor een concept ontwikkeld dat niet alleen de overdracht inzichtelijk maakt, maar ook de dialoog tussen het project en de in ontvangst nemende bedrijfsonderdelen structureel faciliteert.
Om goed overzicht te houden op een project en om er met stakeholders over te kunnen communiceren gebruiken we een Simwall. Hierop combineren we verschillende inhoudelijke en beheersmatige onderdelen van het project en visualiseren deze op een aansprekende manier. Denk hierbij aan projectdoel, de beoogde resultaten, risico’s, stakeholderveld, WBS en PBS, planning, acties en natuurlijk de status en voortgang.
Met onze project management training kom je verder!